Nieuws

 • Update onderhandelingen cao Postbezorgers

  14/12/2021

     

   

   

  Vakbonden en PostNL hebben nu 6 weken onderhandeld over alle cao onderwerpen. Hierbij geven we jullie een update van de cao onderhandelingen. We zijn benieuwd naar de mening van postbezorgers over het bod van PostNL.

  Loonbod PostNL

  • Een looptijd van de cao van 15 maanden van 1 oktober 2021 tot 31 december 2022.
  • Een loonsverhoging van 2,5% per 1 januari 2022 voor trede 1, 2 en 3. Deze loonsverhoging geldt dus niet voor bezorgers met trede 0.
  • Eenmalige netto uitkering naar rato van € 150 bij contract van 38 uur. De netto uitkering heeft een minimum van € 50. Postbezorgers met een contract van 12 uur of minder krijgen dus € 50,-.

  Koopkracht

  Vakbonden willen een koopkrachtverbetering voor postbezorgers plus een reële loonstijging. Koopkracht geeft aan wat huishoudens met hun inkomen kunnen kopen. De inflatie, de stijging van de prijzen, loopt de afgelopen maanden op. Met een inflatie van bijvoorbeeld 3,3% heb je per gewerkt uur zo’n 36 cent loonsverhoging nodig om je koopkracht te behouden. PostNL biedt met 2,5% zo’n 27 cent loonsverhoging per uur. Hiermee ga je er dus, in dit voorbeeld, in koopkracht op achteruit. Het is een voorbeeld en de daadwerkelijke uitkomst is dus afhankelijk van de daadwerkelijke inflatie.

  Postbezorgers vergoeding (inclusief basisvergoeding)

  Uren p/w

  Vergoeding nu

  Vergoeding nieuw

  Vooruitgang

  <6 uur

  € 6,25

  € 6,50

  € 0,25

  6 tot 9

  € 7,92

  € 8,50

  € 0,58

  9 tot 12

  € 8,75

  € 10,50

  € 1,75

  12 tot 16

  € 9,58

  € 11,75

  € 2,17

  >16

  € 10,42

  € 13,00

  € 2,58


  PostNL wil de postbezorgersvergoeding verhogen en afhankelijk maken van het aantal inzeturen. Daarnaast wil PostNL de postbezorgersvergoeding alleen uitkeren aan bezorgers die met hun eigen fiets werken. In andere gevallen (postboy/elektrische fiets ed.) kom je alleen in aanmerking voor de basis vergoeding van € 2,50 en een eventuele oplaadvergoeding als je het vervoersmiddel thuis stalt en laadt. De oplaadvergoeding voor de PostNL e-bike wordt € 2,-. De huidige oplaadvergoedingen voor de e-scooter (€ 15,-) en de Kyburz (€ 20,-) worden opgenomen in de cao. Vakbonden willen daarnaast dat de extra kosten gedeclareerd kunnen worden als de fietsvergoeding onvoldoende blijk te zijn. Postbezorgers zouden geen eigen bijdrage hoeven te leveren om het werk te kunnen uitvoeren.

  Kledingpakket

  Er komt tijdelijk een broek in het kledingpakket zodat postbezorgers deze kunnen bestellen met budgetpunten. PostNL zoekt daarnaast naar aantrekkelijke kortingen bij winkels zodat postbezorgers eigen keuzes kunnen maken voor broek en schoenen.

  Overig

  Vakbonden hebben meerdere verbeteringsvoorstellen gedaan dan dat je hierboven terugleest. Waaronder 10 minuten doorbetaalde pauze, een tegemoetkoming in de vakbondscontributie en eindejaar- en maandagtoeslag. PostNL wijst die voorstellen af en vindt de kosten daarvoor te hoog.

  Doe jij mee voor een goede cao Postbezorgers? Bundel je kracht en deel deze nieuwsbrief met je collega’s die nog geen lid van de BVPP zijn!
  Lid worden? Meld je nu aan via deze link en ontvang een half oudejaarslot cadeau!