Nieuws

 • Vervolg op postdialoog: Bedrijven nu aan zet

  13/09/2018
  PostNL CAOPostNL PakkettenPostNL PostbezorgersSANDD

  Gisteren vond het Kamerdebat plaats over de toekomst van de postbezorging. Voorafgaand aan het debat boden de vakbonden gezamenlijk een petitie aan staatssecretaris Mona Keijzer aan. Uit het debat kwam naar voren dat een consolidatie binnen de postmarkt brede steun geniet van de politiek.

  Petitie vakbonden

  Staatssecretaris Keijzer nam de petitie van de vakbonden, die door een vertegenwoordiger van de BVPP aan haar werd overhandigd, hartelijk in ontvangst en nam nog de tijd om de postmedewerkers te woord te staan:

  “Concurrentie om de concurrentie werkt niet langer in de postmarkt, omdat er steeds minder post verstuurd wordt. Je moet daar gaan kijken hoe je samenwerking van de grond weet te krijgen. Dat is uiteindelijk aan de bedrijven zelf, ik ga daar niet over. Bedrijven gaan daar over. Daar moet uiteindelijk het besluit genomen worden. Welke toekomst er ook is, er komt geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden”, aldus staatssecretaris Keijzer.

  Zie hier hoe staatssecretaris Keijzer het post personeel toespreekt. 

  Kamerdebat

  In haar toespraak aan het post personeel uit de staatssecretaris dus haar steun voor de consolidatie in de postmarkt, oftewel, zij staat positief tegenover een samenwerking of mogelijke fusie tussen PostNL en Sandd.

  Dezelfde boodschap bracht Keijzer ook naar het Kamerdebat. Ze liet echter weten dat niet de politiek, maar de postbedrijven nu als eerste aan zet zijn. 

  Keijzer wil dat de postbedrijven (lees: PostNL en Sandd) eerst met elkaar in overleg gaan en zich daarna aanmelden bij het ACM, de toezichthouder op de postmarkt. De ACM zal vervolgens oordelen of het toegestaan is om te consolideren.

  Tijdens het debat stelde de Kamer aan Keijzer de vraag hoe zij gaat handelen als de ACM, de toezichthouder op de postmarkt, de consolidatie afwijst. Keijzer zou in dat geval de afwijzing kunnen omzeilen via artikel 47 van de mededingingswet. Ondanks dat de Kamer druk zette op de Keijzer om een sluitend antwoord te geven, zei zij niet op de zaken vooruit te willen lopen en het advies van de ACM af te wachten.

  Hoe nu verder?

  De steunbetuiging van staatssecretaris Keijzer en van de Kamer voor consolidatie is een positief teken voor PostNL en Sandd. Het betekent dat de stabiliteit in de krimpende postmarkt gewaarborgd zullen blijven en er ruimte komt voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

  Na het debat was staatssecretaris Keijzer te horen op Radio NPO1, waar het Kamerdebat werd na besproken. Keijzer reageerde hier op de petitie van de vakbonden: "Wat ze nu in die petitie tegen mij gezegd hebben is, let er alsjeblieft wel op dat als het tot die consolidatie komt, dat de belangen van het post personeel in beeld blijft. Nou, dat is precies wat het Kabinet voor hen wil gaan regelen”. Beluister de radiouitzending hier.