Nieuws

 • Boven op het nieuws: 25e Vierdaagse voor Sjaak van der Leij

  12/07/2018
  Overige

  Bij de BVPP zetten wij graag onze bijzondere leden in het zonnetje. Sjaak van der Leij (59) van de afdeling PostNL Cross Border Solutions, loopt deze zomer voor de 25e keer de Nijmeegse Vierdaagse! Laten we kennis maken met deze sportieve PostNL’er en gepassioneerd medezeggenschapsraadslid.

  IMG-20180616-WA0003.jpg

  Sjaak, hoe is het allemaal begonnen?

  Het begon als een uitdaging met een aantal vrienden. Tijdens een nieuwjaarsreceptie van PostNL riepen ik en mijn bevriende collega’s naar elkaar dat we de Vierdaagse zouden gaan lopen. Ieder jaar riepen we, “wij gaan dít jaar de Vierdaagse lopen” en een jaar later zeiden we weer “we gaan nu écht de Vierdaagse lopen”. Drie nieuwjaarsrecepties lang bleef het daarbij, totdat het in 1986 echt gebeurde! We deden toen voor de eerste keer mee. Sindsdien ben ik besmet met de Vierdaagse-virus, want als je een keer in dit evenement verzeild bent geraakt, dan blijf je komen.

  Nu loop je voor de 25e keer mee aan de Vierdaagse!

  Ja, dat klopt! Het is een soort van jubileum, niet waar. Ik zie het uiteindelijk wel als een prestatie, maar ik hoop uiteraard dat ik nog heel lang door mag gaan! Het record van Bert van der Lans zal ik niet verbreken. Die heeft de Vierdaagse al 70 keer uitgelopen. Maar ik denk dat ik heerlijk ga genieten van mijn 25e keer. Een paar jaar geleden liep ik nog de 4 x 50 kilometer, maar toen kreeg ik problemen met mijn knie en heb ik een keer niet kunnen starten. Dus het is nu elke keer weer leuk om mee te kunnen doen. Wel met een stukje minder meniscus, maar toch goed lopend! Ik laat het over me heen komen aan het einde van de vierde dag. Ik heb alweer de nodige kilometers getraind en heb er alle vertrouwen in dat ik het ook op de 4 x 40 kilometer heerlijk ga uitlopen.

  Wat van de Nijmeegse Vierdaagse trekt jou aan?

  Het is een prachtig evenement. Er is heel veel sportiviteit en collegialiteit. Iedereen praat met iedereen onderweg. Je helpt elkaar op het moment dat je in een dip zit. Dat maakt het gewoon heel erg leuk! Daarbij is wandelen voor mij een mogelijkheid om op een heerlijke relaxte manier kennis te maken met Nederland. Nederland heeft heel veel mooie stukjes natuur!

  Wat betekent de Vierdaagse voor jou?

   

  Verbroedering, saamhorigheid en feest. Het is gewoon één groot wandelfeest. Je ziet verschillende mensen van PostNL en je leert elkaar kennen als wandelaar. Dat is erg leuk. En de Vierdaagse betekent voor mij ook ontspanning. Ik heb een drukke baan en doe dat vooral binnen. Lange afstanden wandelen is dan heerlijk.

  Wat is jouw functie bij PostNL?

   

  Nu werk ik als luchtvracht veiligheidsadviseur in Den Haag en op de luchthaven Schiphol. Ik ben één van de mensen die ervoor moet zorgen dat alle internationale brief- en pakketpost die Nederland uitgaat ‘bommen- en granatenvrij’ het vliegtuig in gaat. Ik begon ooit op het postkantoor in Vianen (die is allang opgeheven) als loketmedewerker. Op 1 september 1976 trad ik in dienst en werk nu dus al bijna 42 jaar voor PostNL!

  007 Sjaak PostNLgroep bij de intocht.jpg

  Zo! Dat is wel even geleden!

  Ja, in de ruim 40 jaar die ik bij PostNL heb gewerkt, heb ik zo’n 12 à 13 functies bekleed in diverse onderdelen van het bedrijf. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik maximaal heb kunnen profiteren van alle mogelijkheden die dit prachtige bedrijf biedt aan mensen om intern door te stromen naar verschillende functies. Ik heb bij de Centrale Directie bij de afdeling postverkeer gezeten, bij loketdiensten, bij het administratieve organisatieonderdeel en binnen het logistieke onderdeel. Ik ben ook commercieel manager Klantenservice in een rayon geweest en werk nu dus bij de internationale postverwerking. Ik heb veel diverse werkzaamheden verricht en werk nog steeds met heel veel plezier!

  En wat houdt jou bezig buiten kantoor?

  Naast mijn werk bij PostNL ben ik ook nog voorzitter van de Ondernemingsraad Cross Border Solutions, zit ik als plaatvervanger in de Centrale Ondernemingsraad, de Europese Ondernemingsraad en ben ik bestuurslid van de personeelsvereniging PostNL. Dit doe ik via de BVPP, waarvan ik al lid ben sinds ik bij PostNL werk. Pas in 1989 werd ik kaderlid van de BVPP, toen ik in aanraking kwam met de medezeggenschapsraad en ik probeer sindsdien via mijn posities zoveel mogelijk van de BVPP uit te dragen. Privé ben ik actief als voorzitter van de stichting Contacten Roemenië Vianen en zing ik in een mannenkoor en een gemengd koor. Met het Nieuw Nederlands mannenkoor treed ik door heel Nederland op.

  Je bent behoorlijk maatschappelijk actief betrokken! Hoe komt dat zo?

  Ik geniet van het leven en ik vind het belangrijk dat andere mensen ook vreugde hebben in het leven. Je moet er voor elkaar kunnen zijn. Dat vind ik ook zo krachtig aan BVPP, het zijn gewone mensen die werkzaam zijn binnen het postbedrijf en die betrokken zijn en weten waar ze het over hebben.

  Draag je ook tijdens de Vierdaagse uit dat je bij de BVPP hoort?

  Ik moet bekennen dat ik tijdens mijn trainingswandelingen het poloshirt van de BVPP draag, maar dat ik tijdens de Vierdaagse regelmatig in een PostNL shirt loop. Als bestuurslid van de personeelsvereniging ben ik tijdens de Vierdaagse aanwezig om alle PostNL-deelnemers een hart onder de riem te steken, gezellig met ze te kletsen en omdat ik zelf ook mee loop, weet ik precies wat ze voelen en meemaken. Dat vind ik het leuke eraan!

  Hoeveel mensen van PostNL doen er dit jaar mee aan de Vierdaagse?

  Op dit moment zijn dat er zo’n 250 collega’s van PostNL die meelopen in de 102eeditie van de Vierdaagse. Allemaal van verschillende afdelingen. Tijdens het lopen kom ik mensen uit de sortering tegen, mensen uit de staf, zelfs gepensioneerden en allemaal lopen we daar met één doel: heerlijk wandelen, sportief bezig zijn en genieten van de Nijmeegse natuur. Dat geeft een verbondenheid.

  Heb jij tips voor BVPP leden die het overwegen om aan de Vierdaagse mee te doen?

  Zeker gaan doen. Zé-ker gaan doen! En rustig aan starten. Vooral je eigen tempo lopen. Dat is het belangrijkste. Het is heel gezellig om met anderen mee te lopen, maar blijf vooral je eigen tempo lopen. En geniet! Ik wens iedereen die meedoet graag bij deze heel veel succes!

  Ook de BVPP wenst alle deelnemers veel succes met de Nijmeegse Vierdaagse van dinsdag 17 juli tot en met vrijdag 20 juli 2018!

   Mocht je nog geen lid zijn van de BVPP en doe jij mee aan de Vierdaagse? Schrijf je dan gauw in en ontvang een heerlijk verkoelende koelsjaal cadeau! Maak jij een collega lid? Dan ontvang je ook nog eens €10 per nieuw lid! Ga snel naar http://bit.ly/BVPP_lid en schrijf je in! De actie loopt tot september.